Çocuğum Çok Utangaç Ne Yapmam Lazım?

08.07.2023
40
Okuma Süresi: 5 dakika
A+
A-
Çocuğum Çok Utangaç Ne Yapmam Lazım?

Bu dünyadaki en değerli varlıklarımız, can tanelerimiz, en sevdiklerimiz hiç kuşkusuz çocuklarımızdır. Bize neşe, ve huzur verir evlatlarımız hele bir de etrafımızda mutluluk ile oynadıklarında onları sevmelere doyamayız.

Sosyal ortamlarda bazen evde oldukları kadar kendilerini, huzurlu hissedemeyebilirler. Bununla birlikte yoğun bir şekilde ağlayabilirler, sizi çekiştirebilir ve de konuşmak istemeyebilirler.

‌Bu durum özellikle ergenlik çağına kadar da bu şekilde ilerlediyse bunun temelinde hangi duygular yatıyor onu irdelemek gerekiyor. Kimi zaman aileler bu durumla başa çıkamayacak düzeye gelebilmektedir o nedenle mutlaka psikolojik danışmanlık alınmalıdır.

Danışmanlıklarda aile içi iletişim, duygu durumu ve duygunun kökenine derinlemesine inileceği için olayın iç yüzü daha net bir hal alacaktır. Peki normal koşullarda eğer utangaçlık duygusunun ilerlemesinin öncesinde neler yapılabilir hangi tedbirler alınabilir dilerseniz tüm maddelere göz atalım.

Çocuğum Utangaçlığını Nasıl Yenebilir? Neler Yapabiliriz?

🔺Ebeveynler olarak başta biz rol model olmalıyız yani çocuklarımız en başta bizi örnek alır. Dolayısıyla onun daha sosyal olmasını ve utangaçlığını yenmesini istiyorsanız öncelikle siz de çocuğunuza başkaları ile etkili iletişim kurabildiğinizi ve de bunun gayet doğal bir eylem olduğunu aynalayabilirsiniz.

🔺”Şöyle davranmalısınböyle konuşmalısın” demek yerine daha çok doğru sorular sorabilirsiniz.

Örneğin: Ne olsaydı insanlar içerisinde daha rahat ederdin?

“Hangi ortamlarda kendini daha iyi hissedersin?”

Bu sorular direkt çözüm odaklı olacağından çocuğunuz da sizin onu anladığınızı ve onu dinlediğiniz konusunda rahatlayacaktır.


Çocuğunuza Soracağınız Yanlış sorular :

-“Neden insanların arasında susuyorsun?”
Ya da başkalarının yanında çocuğunuz hakkında kurduğunuz cümleler buna benziyor ise:
-“Benim çocuğum çok utangaçtır kimseyle konuşmaz”. Dediğiniz zaman maalesef çocuklar daha da içine kapanıyor.

Neden? Niçin ile başlayan soru kalıpları yerine “nasıl? ve ne? “soruları ile başlayan olumlu cümleler ile onun duygu dünyasına inebilirseniz en azından sizin yanınızda kendisini güvende hissedecek ve size saygı duyacaktır.

Çocuğunuzun güzel davranışlarına odaklanın. Örneğin resim konusundaki yeteneğine destek verebilirsiniz, sevdiği hobilere yönlendirebilirsiniz.

Ona sorulan sorulara lütfen onun cevap vermesi için müsaade edin. Yanlış cevaplar vermesinden çekinmeyin.

Onun yanında olduğunuzu ve ona güvenliğinizi bilinçaltı seviyede ve bilinç seviyesinde hissettirmeniz olumlu olacaktır.

🔺Çok mühim bir ayrıntı var değerli okur, bazı çocuklar utangaç değildir ancak içe dönüktür ve kendisi ile barışıktır ancak kalabalığı çok sevmez çok fazla dünyasını insanlara açmak istemeyebilir bu durum çok normaldir o nedenle bu durumu, teşhis etmekte zorlanıyorsanız bunu makalede belirttiğimiz gibi bir uzmandan destek alarak hem kendinize hem de evladınız için büyük bir adım atmış olacaksınız.
🔺 Hatırlayalım ki her çocuk kendine has özellikleri ile dünyaya gelir ve sonrasında aile içerisinde gelişen davranışlar, genetik özelliklerin yanı sıra çevre etmenleri ile bir karakter sahibi olur.

👨‍👩‍👧‍👦Sağlıklı ve huzurlu bir aile ortamı dileriz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.